About

stony plain concept.jpg
 
 

Site Facts

The design of this building integrates main floor retail with 24 apartments accommodated on 3 floors, in a coherent mixed use development; bridging the residential and commercial districts along Stony Plain Road.

The building was placed along the south and west property lines, at the corner of Stony Plain Road and 159 Street. The parking was moved to the rear of the site. These decisions were made to reinforce the pedestrian nature of the sidewalk: to provide visual interest, encourage browsing and connection of business and customer, enhancing the shopping experience. The corner, at the intersection of the two roads was stepped back to give a wider view to the pedestrian, up and down the street, as they approach the corner.

The building elevations have angled surfaces. The exterior is finished in a variety of materials (metal, stucco and hardi-panel) and colours. The inspiration for this aesthetic comes from the surrounding variety of building forms and materials. The main floor provides a visual, horizontal base. The housing units, in the 3 storey portion, have been designed with a vertical expression. These combined elements, provide for a rich visual experience.

The project incorporates a number of sustainable strategies including xeriscape landscaping, energy efficient mechanical and electrical systems, "green" low maintenance interior and exterior finishes, triple glazed windows and an enhanced building envelope. The building is LEED-inspired to lessen the foot print on the environment.